fbpx

Открихме Paletro

Какво си представяш когато чуеш Салса, Меренге, Бачата…

лично аз: “не е за мен” и “ще си изкълча нещо”

E, открихме Paletro и мнението ми се промени.

Танците като цяло са нещо доста далеч от моето полезрение. Освен класическото полюшване с партньор на ляво – на дясно, друго не бих могла да сътворя. Така, често, с усмивка на лице и пълно неразбиране слушам приятели за поредното Салса парти и за страстите покрай горепосочените стилове (да, стилове танци са).

Човек и добре да живее, все някой се намира да го извади от зоната му на комфорт, и ето че така стана и с мен. Миналата седмица моята любима откачалка Шери (помните я от приключението ни до Рупци) ме покани на откриването на съвсем ново място за танци в София –  Paletro dance spot. Беше събота вечер, а по традиция това е времето за мен и Веселин, далеч от бебока.  Решихме да минем набързо, за я да уважим и после да изчезнем за вечеря. Е, ще издам в аванс, че за вечеря не остана време.

Зала за танци Paletro
Първи гости на Paletro

Локацията ми хареса: Лозенец, ул. Кораб планина 8 (близо до метростанция Джеймс Баучер) в нова сграда.

Не знаех какво да очаквам, освен че не познавам никой и най-вероятно с Веселин щяхме да сме единствените нетанцуващи. Но както един мъдрец е казал: „кво‘т, тако’а“. С влизането поне първото притеснение отпадна – бяха ангажирали Пламен (мой бивш колега) да заснеме събитието, та поне едно познато лице се навърташе наоколо. (И да, хубавите снимки са негово дело)

Ралица и Веселин

Докато мезехме и чакахме откриването да започне се сформираха няколко двойки, които под ритъма взеха да правят всевъзможни красиви движения. Силно се впечатлих как никой не се сблъскваше с другите. Най-вече – всички тези хора, не бяха извънземни, не се различаваха от нас, а изглеждаха като професионалисти.

Подозирам, че в един момент съм била и с оцъклен поглед от възторг, като три двойки взеха да си сменят партьорите с невероятна координация, правейки фигури, които дори не мога да схвана…за познавачите: оказа се Руеда де Казино.

Точно в 8 мястото беше открито с реч от основателите и инструктури – Деси и Илия. Знаех, че и те тъкмо са се сдобили с бебе, което в никакъв случай не можеше да се предположи от перфектната фигура на Деси.

Ето, че моето пост-родилно тяло вече беше убедено, че няколко стъпки не пречат да влязат в репертуара ми за парти движения. Е, наложи се малко да изчакам, тъй като все още срамът си ме държеше.

След приветствените думи започна и шоуто. Залата се изпълни до краен предел и всички започнаха да следват движенията на инструктурите. По-късно разбрах, че си има и термин – анимация. Хич няма да успея да опиша гледката, но беше супер зареждащо и някак привличащо те да се включиш.

След общия старт хората продължиха да се забавляват, да разменят партньори, а аз и Веселин – да си мезим.

Пак казвам: май ние бяхме единствените нетанцуващи и в моята глава си се набивахме на очи. С връзките на Шери ето, че Илия и Деси дойдоха при нас за бърз урок на няколко ключови стъпки.

Е, не станах Салса фурия, но определено танците са нещо, което си заслужава опитването.

Това, което най-много ми хареса беше, че нямаше някакъв конкретен тип хора. Имаше от 5 до 65 годишни и всички с еднаква пластичност и усмивка танцуваха и се забавляваха. Графикът вече е качен, а съвсем скоро ще стартират и курсовете за начинаещи.

Did you like this? Share it!

Leave Comment