fbpx

Първоначално салсата се формира като стил през 40-те години и идва от традиционните латиноамерикански танци, датиращи от началото на 20-ти век. Тя е силно повлияна от афрокубинските традиции и танци като мамбо, “guaguanco” и данзо. С преместването си сред другите култури салсата еволюира. Някои от днешните най-популярни форми на салса включват стилове от културата на Ню Йорк, Пуерто Рико и Лос Анджелис.

Salsa Оn1 е познат също като LA стил, който в миналото е бил фокусиран върху остри ритми и крещящи движения. Повлиява се много от Joe Cassini, Albert Torres и Laura Canellias. Пуерториканската салса, латинските бални танци и „Lindy Hop“ стила имат най-силно въздействие върху Salsa Оn1. Става популярен в по-голямата част от света, благодарение на Francisco Vasquez и неговите двама братя Luis & Johnny.

LA стилът е предназначен да смайва публиката със секси и пищни движения, включвайки много приклякания и завъртания. Корените на соло изпълненията, т.нар. shines, идват от латиноамериканските бални танци. Двойките се пускат и раздалечават един от друг и танцуват самостоятелно. Жените обикновено се концентрират в стилизирани движения с ръцете, ханша и косата си, докато мъжете наблягат повече на трудни крачки с корени от пуерториканската салса.

В салсата основните стъпки се правят в бърз-бърз-бавен, бърз-бърз-бавен ритъм на 1-2-3, 5-6-7 в броене от 8. На 4-то и 8-то броене не се правят допълнителни стъпки. Това е причината те да се смятат за “бавната” част от салса ритъма. Тази бавна част е нещото, което разграничава двата най-популярни салса стилове – On1 и On2.

Когато се танцува „On1“ кавалера спира напред на 1 и назад на 5, а дамите спират назад на 1 и напред на 5. Бавните ритми са точно преди т.нар.“breaking step”.

Тъй като „breaking step“ е веднага след бавния ритъм (края на „cross body lead“), се придава усещането за по-бърз танц. В началото му всички завъртания са приключили и дамата използва този момент, за да забави и да излезе от въртенето.

Танцуването “On1” се свързва с думите или мелодията на песента в серия от 8 ритъма. Начинаещите предпочитат този стил, защото е по-лесен за възприемане. Музиката натурално се върти в поредни 8 такта и улеснява влизането в ритъм, започвайки на 1 и завършвайки на 8. Осемте такта обикновено са най-късия период от време, в който може да се създаде пълно музикално изречение, т.нар. мелодия. За да танцуваш този стил е нужно само да усещаш ритъма и къде започва броенето на 1.

Още една причина Salsa On1 да е предпочитана е, че модерните песни нямат толкова подчертани удари на различни инструменти както е в класическата салса, поради което мелодията изпъква повече.